Ziekte van Lyme: een bijgewerkte gids

Op 15 juli publiceerde de Belgische Commissie voor de coördinatie van het antibioticabeleid (BAPCOC) bijgewerkte aanbevelingen voor de behandeling van de ziekte van Lyme. Deze korte gids, die u kunt downloaden, geeft een overzicht van de essentiële concepten die u moet weten over deze ziekte.

De ziekte van Lyme, of borreliose, is een onderwerp dat elk jaar weer in het nieuws komt, omdat het wordt geassocieerd met buitenactiviteiten, vooral tussen de lente en de herfst.

Deze infectie wordt op mensen overgedragen door de beet van een teek die besmet is met de Borrelia burgdorferi-bacterie. Een van de kenmerken is dat de symptomen, waaronder dermatologische, op afstand van de tekenbeet kunnen optreden. Daarom is het belangrijk om deze mogelijke differentiële diagnose in gedachten te houden.

In deze gids van 49 pagina's wordt een overzicht gegeven van de overdracht en de epidemiologie van de ziekte, gevolgd door een goed gedocumenteerd hoofdstuk over preventie en profylaxe. Daarin staat onder andere: "In België wordt momenteel NIET aanbevolen om een antibioticatherapie in te voeren als preventieve maatregel, ongeacht de leeftijd van de gebeten persoon, de tijd dat de teek heeft vastgezeten of de toestand van de verwijderde teek, aangezien ons land niet in een gebied met een hoge endemische ziekte ligt".

Het hoofdstuk over klinische manifestaties behandelt reacties op tekenbeten, vroege gelokaliseerde manifestaties (erythema migrans en lymfocytoom) en gedissemineerde manifestaties (multipele erythema migrans, neurologische betrokkenheid, cardiale betrokkenheid, oculaire betrokkenheid). Late manifestaties zijn onder andere gewrichtsbetrokkenheid, chronische atrofiërende acrodermatitis (CAA of de ziekte van Pick), laat ontstane neuroborreliose, post-borreliose Lyme-syndroom en chronische ziekte van Lyme. De gids benadrukt dat "bij het stellen van de klinische diagnose rekening moet worden gehouden met het risico op tekenbeten (buitenactiviteiten, bezochte regio's, enz.), maar niet noodzakelijkerwijs met een gedocumenteerde beet, aangezien meer dan de helft van de patiënten met klinische symptomen zich geen beet herinnert".

De volgende pagina's zijn gewijd aan diagnose op basis van klinische symptomen en diagnostische tests, die van vitaal belang zijn als infectie wordt vermoed.

De gids wordt afgesloten met een hoofdstuk over behandeling, ingedeeld naar pathologie, en met niet minder dan 158 referenties.

Ter herinnering: sinds juni 2015 maakt een burgerwetenschappelijk platform, TekenNet, het mogelijk om deel te nemen aan het tellen van tekenbeten in België. Dit is een manier om de blootstelling van de Belgische bevolking aan tekenbeten in de tijd en in de ruimte te volgen, om geografische gebieden met een hoog risico op tekenbeten te identificeren en om de omstandigheden in verband met tekenbeten in België beter te definiëren.

Klik hier om de gids te downloaden 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.