Vergoeding PCR-kinkhoesttests voor huisartsen: Kartel neemt het voortouw

Nu kinkhoest in België heropleeft - vooral in Brussel en Wallonië - leidt de terugbetaling van PCR-tests voor de opsporing van de verantwoordelijke bacterie Bordetella pertussis, tot verhitte discussies. Op dit moment worden deze tests alleen vergoed als kinderartsen ze voorschrijven, ook al worden huisartsen in hun dagelijkse praktijk vaak geconfronteerd met vermoedelijke gevallen van kinkhoest.

In maart jongstleden wees het Collège de Médecine Générale de Belgique francophone (CMG) de federale en regionale overheden op de noodzaak om de terugbetaling van PCR-testen uit te breiden naar huisartsenvoorschriften. Dat verzoek vond weerklank bij de GBO/Kartel, die de Technisch Geneeskundige Raad (TGR) benaderde en de kwestie op de agenda plaatste van de volgende medicomutvergadering in september.

Kwestie van volksgezondheid en antibioticabeheer
Het gebrek aan terugbetaling voor PCR-tests voorgeschreven door huisartsen kan ongewenste gevolgen hebben voor het beheer van verdachte gevallen.

Bij gebrek aan diagnostische bevestiging door PCR zouden huisartsen geneigd kunnen zijn om "blind" antibiotica voor te schrijven om besmetting te beperken, Dat vooral in de aanwezigheid van risicopersonen in de omgeving van de patiënt.

Deze praktijk zou indruisen tegen de inspanningen om antibiotica rationeler te gebruiken, een ander gevoelig onderwerp sinds de Riziv-feedback.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc Vandenbossche

    15 augustus 2024

    Ook bij afname door kinderartsen is de PCR voor kinkhoest niet terugbetaald
    Dr Luc Vandenbossche - Noorderhart ZH Pelt