Respiratoir syncytieel virus: Beyfortus terugbetaald

Vanaf 1 juni wordt het preventieve geneesmiddel Beyfortus, gebruikt tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV), vergoed voor baby's, kondigde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan in een persbericht.

Nirsevimab, bekend onder de merknaam Beyfortus®, werd in 2022 goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dit geneesmiddel moet worden toegediend voor het begin van het RSV-seizoen (van oktober tot maart) en werkt preventief als een antilichaam. Het vermindert het aantal ziekenhuisopnames voor baby's jonger dan 6 maanden met 80%.

In de praktijk zal Beyfortus echter pas in september beschikbaar zijn, ondanks de vroege start van de terugbetaling. Het farmaceutische bedrijf (Sanofi, nvdr) wil op deze manier voorkomen dat het medicijn te vroeg wordt toegediend, legt het kabinet van de minister uit.

De vergoeding is voor 1 doosje van 50mg of 100mg afhankelijk van het gewicht (50mg onder de 5kg en 100mg boven de 5kg) voor de leeftijd van 1 jaar. In de apotheek betalen ouders alleen het eigen deel (tussen €8 en €12,10). De injectie moet worden gegeven door een deskundig persoon (zoals een huisarts). 

Sciensano stelt jaarlijks 7.000 gevallen van RSV-infectie vast in Frankrijk. De meeste kinderen worden voor het eerst besmet in hun eerste levensjaar. Bij kinderen jonger dan twee jaar kan het zich ontwikkelen tot longontsteking of bronchitis.

Er is een informatiecampagne gepland voor deze zomer, voegt Vandenbroucke toe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.